(The Sick Child (c. 1660) by Gabriël Metsu, Rijksmuseum, Amsterdam) Отношението

...
(The Sick Child (c. 1660) by Gabriël Metsu, Rijksmuseum, Amsterdam) Отношението
Коментари Харесай

Когато видите болно дете, трябва да съчувствате и да обичате едновременно ♥ Сергей ЛАЗАРЕВ

(The Sick Child (c. 1660) by Gabriël Metsu, Rijksmuseum, Amsterdam)

Отношението към болните деца

Преди няколко дни един човек ми сподели: „ Страдам, когато виждам заболели деца, и разбирайки, че не мога да им оказа помощ, пострадвам от това още повече “.

„ Знаете ли до какво води такова усещане? - попитах аз. - Отначало ще започнете да поемате заболяванията им върху себе си. Не наложително самата болест като форма, енергетиката на заболяването при всеки се осъществя друго. Отначало ще започнете да боледувате, а по-късно да умирате. И с цел да оцелеете, ще се хвърлите в другата прекаленост - безразличие и безгрижно отношение към хората, и ще намерите формулата: съгрешили са, дано се разплащат. Но в общи черти хората вървят по различен път. Онзи, който прекомерно страда от нещастията на другите, с цел да оцелее, стартира да се радва на тези несгоди. Така лекарите, които прекомерно съчувстват на болните, или боледуват и съкратяват своя живот, или пият, или се трансформират в скрити садисти. Предимно се пробват да станат равнодушни и да се превключат на пари “.

„ Какво да върша тогава - пита събеседникът ми, - по какъв начин да се отнасям към болните деца? “

„ С обич, също както Майката на Христос се е отнасяла към младенеца. Ако единствено ще съчувствате на болните деца, ще убивате любовта в душата си, тъй като при вас ще се включи стратегия за самоизтребление. Ако се отнесете към тях с безразличие, ще убивате любовта в техните души. За да станеш безучастен, би трябвало да разкъсаш чувството за единение с другия човек, да се откажеш от любовта към него. За това би трябвало да помислиш неприятно за него, да усетиш, че той е неприятен, тогава това безразличие ще стане целесъобразно. Мнозина считат, че равнодушието е успокоение, само че в действителност това въобще не е по този начин. Равнодушието е външно незабележима, само че задоволително интензивна експанзия към душите на другите хора. Когато мислите неприятно за човек, вие убивате любовта в душата му, по тази причина равнодушните хора, казано на църковен език, са огромни грешници, и те би трябвало да получат своята порция злощастие.

Та ето, когато виждате болно дете, вие би трябвало да съчувствате и да обичате по едно и също време. Болестта е механизъм на противоположната връзка сред нас и Бог. Тя идва, когато в душата няма задоволително обич. Вчера тя е стигала, а през днешния ден обстановката се е трансформирала, и любовта към този момент не ни стига. Имаме два пътя: или да се разболеем, или да се устремим към Бог и любовта. А този, чиято душа е изпълнена с обич, дори няма да забележи новите условия, тъй като той авансово е квалифициран за тях “.

„ Така че, в случай че във вас възникне единствено страст на страдалчество при типа на болно дете - не преставам аз, - вие ще се постараете да се справите с тази страст посредством незабавна помощ за тялото на детето, а това може да навреди на душата му. Трябва да се оказва помощ на тялото и душата по едно и също време, и в случай че в душата ви има обич, тогава помощта за тялото ще се добави с помощ за душата на болния. Любовта ни кара да се грижим и за тялото, и за душата. И в случай че на тялото можем да помогнем материално посредством пари, грижа, помощ, то на душата можем да помогнем, в случай че усетим обич вместо страдалчество или безразличие. Ако сте видели болно дете и вътрешно сте спрели, почувствали сте връзката с него, то вътрешната ви централизация върху любовта и молитвата към този момент са най-хубавата помощ, тъй като те лекуват повода за заболяването “.

Избрано от: „ Диагностика на кармата “, Книга 12, Сергей Н. Лазарев, изд. „ Станпрес “, 2007 година
Картина: The Sick Child (c. 1660) by Gabriël Metsu, Rijksmuseum, Amsterdam; chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР